Na konferenci o obraně v Praze vystoupí Juncker či Mogheriniová

15.05.2017
Euroskop, čtk

Česká vláda spolu s Evropskou komisí uspořádá v červnu v Praze konferenci o obraně a bezpečnosti. Její konání dnes schválil kabinet, řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na konferenci by měli vystoupit například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nebo náměstkyně generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Pozvánku dostali i ministři zahraničí a obrany a další zástupci evropských zemí.

„Je to součást našeho aktivního podílu na budoucnosti Evropské unie,“ uvedl Sobotka. Lídři unie se na posledních jednáních v Bratislavě a Římě shodli, že mezi prioritami unie musí být posílení obrany a bezpečnosti, připomněl. „Proto jsem rád, že můžeme tuto konferenci organizovat v Praze, doufám, že konference přispěje k debatě o silnější spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti,“ řekl novinářům Sobotka.

Konference se uskuteční na pražském Žofíně pod záštitou českého premiéra, uvedl Úřad vlády. Jejím cílem má být identifikace možných společných kroků, které spolupráci na evropské úrovni posunou vpřed. Diskuse bude proto probíhat rovněž o konkrétních legislativních návrzích, které představí Evropská komise v červnu, dodal Úřad vlády v tiskové zprávě.

Mezi řečníky budou i představitelé členských států EU, zástupci evropských institucí, NATO a evropského obranného průmyslu. Konference se dále zúčastní diplomaté, zástupci think-tanků, akademické obce, a soukromého sektoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek