Krajům hrozí zadlužení kvůli podpoře z EU

27.06.2005
Předseda Asociace krajů a hejtman Evžen Tošenovský sdělil, že kraje a obce ČR nebudou schopny zajistit peníze na spolufinancování projektů, které získají podporu z Evropské unie.

Předseda Asociace krajů a hejtman Evžen Tošenovský sdělil, že kraje a obce ČR nebudou schopny zajistit peníze na spolufinancování projektů, které získají podporu z Evropské unie. Jedinou cestou k financování evropských projektů bude poté podle Tošenovského zadlužení. Pokud by se totiž kraje a obce nezadlužily, nemohly by být prostředky z evropských fondů plně využity.

Problém podle hejtmana nastane v dalším rozpočtovém období unie, tedy v letech 2007 až 2013. Výhled sice není schválen, do České republiky by však mohlo podle Tošenovského plynout 130 až 150 miliard korun ročně. Něco spotřebuje stát, do každého kraje by mohlo jít devět miliard korun.

„Třetina je spolufinancování, což jsou tři miliardy ročně. Tři miliardy nemá žádný kraj, žádná obec. Budou se muset velmi zadlužit, aby peníze získaly,“ zdůraznil Tošenovský. Připomněl navíc, že unie proplácí projekty až zpětně po jejich dokončení.
Kraje musejí vzhledem ke schvalování svých rozpočtů už v polovině příštího roku vědět, jak budou platit projekty pro rok 2007, pokračoval hejtman.

Rada asociace také na svém pátečním zasedání jednala o společném zastoupení krajů při EU v Bruselu. Některé regiony je mají. Radní jednotlivých krajů do konce srpna posoudí návrh na jedno společné zastoupení. Tošenovský podotkl, že se k případnému využití pro tyto účely nabízí budova, která je blízko Pražského domu v Bruselu.

Asociace se dále zabývala přípravou dokumentů, které jsou nutné pro financování projektů z EU v příštím rozpočtovém období. Shodla se na tom, že místo jednoho operačního programu pro celou Českou republiku jich má být sedm. Kvůli tomu, že pro nynější období vznikl jeden program, některé priority krajů v něm nebyly zahrnuty.

Sdílet tento příspěvek