Čeští europoslanci: ČR by měla zachovat svou pozici ke kvótám

17.05.2017
Euroskop, čtk

Česká republika by si měla navzdory úterní kritice ze strany Evropského parlamentu i Evropské komise zachovat svůj odmítavý postoj k přerozdělování uprchlíků na základě kvót. V rozhovorech poskytnutých ČTK se na tom shodli tři čeští europoslanci. Evropská komise předtím pohrozila, že nebude váhat se zahájením řízení vůči zemím, které uprchlíky z Řecka a Itálie odmítají přijímat. Řada europoslanců ale vyzvala na plenárním zasedání ve Štrasburku státy, aby naplnily kvóty, které si samy schválily.

Evropská unie podle poslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) zvolila v systému kvót velmi špatnou strategii. „(Předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker v momentě, když viděl, že kvóty nefungují a nebudou fungovat, tak měl tu strategii prostě změnit. Měl jít více do dobrovolnosti, měl povzbuzovat státy, ukazovat příklady, kde to funguje, a ne jim začít vyhrožovat,“ uvedl. Podle něj je výsledkem tlaku jen to, že se řada zemí vzepřela a klidně se vystaví i řízení pro porušení unijních smluv, kterým eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos pohrozil.

Podle europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) by si mělo Česko zachovat svou současnou pozici a trvat na přijímání migrantů na základě dobrovolnosti. Za „neférové“ označil v rozhovoru s ČTK hrozby některých svých poslaneckých kolegů, kteří chtějí zemím odmítajícím kvóty krátit finanční prostředky z EU. Kvóty odmítá i europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM), proti přijímání uprchlíků na dobrovolné bázi Kohlíček ale není.

Tlak na naplnění kvót poroste

Poche je přesvědčen, že s blížícím se koncem lhůty na relokace, která uplyne letos v září, tlak komise na členské státy, aby naplnily své kvóty, poroste. Připustil také, že země odmítající povinné přesídlování běženců mohou mít kvůli svému postoji nyní problémy, a to v souvislosti s nedávným zvolením Emmanuela Macrona francouzským prezidentem. Ten se před časem ostře vyhradil vůči postoji Maďarska a Polska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek