Jourová: EU by měla zvolit scénář „méně a efektivněji“

18.05.2017
Euroskop, čtk

EU by si podle eurokomisařky Věry Jourové měla z pěti scénářů svého budoucího vývoje zvolit výběr oblastí, ve kterých bude nadále pokračovat společně a efektivněji. Jourová to dnes řekla poslancům při představení Bílé knihy o budoucnosti EU. Zatímco pro opoziční KSČM není ani jedna z variant přijatelná, pro ODS verze „méně, ale efektivněji“ není cizí.

„Toto je pro mě dobrá varianta. Udělat revizi toho, co je skutečně nutné řešit společně v Evropě, a to potom řešit efektivněji a na spoustu věcí rezignovat, neřešit je a nechat to na suverénních státech,“ uvedla eurokomisařka. Unie by se podle tohoto scénáře měla zaměřit na oblasti typu bezpečnosti, boje s terorismem, podpoře inovací a obchodu nebo ochranu spotřebitelů.

Další varianty nabízejí buď vytvoření vícerychlostní Evropy s různou mírou integrace jednotlivých členských zemí, nebo pokračování EU v dosavadním kurzu přílišných regulací. Za nepravděpodobné krajní varianty vývoje jsou považovány omezení EU pouze na společný vnitřní trh a naopak přeměna EU na federaci se společnou vládou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek