ČR chce žalobu kvůli zbraňové směrnici podat do začátku srpna

25.05.2017
Euroskop, čtk

Česko chce nejpozději do začátku srpna podat k Soudnímu dvoru EU žalobu proti nedávno schválené směrnici o zbraních, s kterou země dlouhodobě nesouhlasí. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a termín pro podání žaloby vyprší 7. srpna. Oznámilo to ve středu ministerstvo vnitra. Podání žaloby by ještě předtím měla probrat vláda.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Ministr vnitra Milan Chovanec dlouhodobě tvrdí, že není například znám jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň. Změny by se také podle vnitra dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

„Proti přijetí směrnice v této podobě jsme razantně vystupovali na všech možných úrovních. Proto i nadále platí, že spolu s ministerstvem zahraničních věcí připravujeme žalobu, kterou chceme se souhlasem vlády nejpozději do začátku srpna podat k Soudnímu dvoru EU,“ uvedl ve středu Chovanec. Jeho slovenský protějšek Robert Kaliňák při nedávné návštěvě Prahy nevyloučil možnost, že by se sousední země k české žalobě připojila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek