Europoslanci KDU-ČSL: ČR musí hledat cestu, jak EU pomoci

29.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie prochází nejhorší krizí ve své historii. Pro Česko ale členství v unii nemá žádnou alternativu, a proto musí země hledat cestu, jak unii pomoci. Na sjezdu KDU-ČSL se na tom shodli lidovečtí europoslanci. Europoslanec Pavel Svoboda přitom podotkl, že se Česko musí snažit stát součástí integračního jádra EU.

„Je to krize důvěry občanů, krize identity, krize jejího směřování a dezintegrace v podobě brexitu,“ řekla europoslankyně Michaela Šojdrová o problémech EU. „Dnešní Evropská unie v mnoha směrech selhává a zaměřuje se na zbytečnosti. Velké věci jako obrana, bezpečnost, boj proti terorismu řeší se zpožděním a nedostatečně,“ doplnila.

Problém podle ní způsobuje i nedostatek komunikace, kdy úředníci v Bruselu nerozumí potřebám lidí v regionech, a proto lidé evropskému projektu nevěří. Úkolem europoslanců proto je vytvářet komunikační spojení mezi svými státy a Bruselem. I přes problémy je zachování EU podle Šojdrové nutnost.

Svoboda varoval před tím, že oslabení EU by uškodilo českým strategickým bezpečnostním zájmům. „K Evropské unii pro nás neexistuje alternativa. I když má unie chyby, unie jsme my. Čím méně našeho Bruselu, tím více ne naší Moskvy,“ řekl. V zájmu českých hodnot i českého exportu podle něj je patřit k tvrdému integračnímu jádru EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek