Evropská komise: Stav médií v ČR neohrožuje demokracii

31.05.2017
Euroskop, čtk

Situace médií v České republice nepředstavuje systematické ohrožení demokratických struktur země, míní Evropská komise. V diskusi o rizicích politického zneužívání médií v ČR, kterou měl v úterý večer na programu Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) Evropského parlamentu, to uvedl zástupce komise Giuseppe Abbamonte. Debata byla přípravou na čtvrteční jednání pléna europarlamentu o stejné věci.

Problematika se na program bruselské miniplenární schůze dostala v první polovině měsíce, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která posléze předal do svěřeneckého fondu.

Se svým pohledem na českou situaci přítomné v Bruselu seznámili předseda Syndikátu novinářů Adam Černý a šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Ten vyzdvihl existenci kvalitních veřejnoprávních médií v ČR, varoval před útoky na ně a upozornil, že o stavu médií se v Česku živě diskutuje. Zástupce ministerstva kultury objasnil podobu příslušné české legislativy, včetně zákona o střetu zájmů, který byl nedávno přijat právě kvůli Babišovu vlastnictví médií.

Mnozí účastníci úterní diskuse připomínali, že podobné problémy jako ČR mají také další evropské země. Podle nizozemské europoslankyně Sophie in´t Veldové (ALDE) je proto relevantní otázka, zda se státu daří vyrovnat se s tím. Tématem pro Evropskou unii by se věc podle ní stávala v případě, že stát by to sám nedokázal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek