ČR už nepřijme na základě unijních kvót žádného migranta

06.06.2017
Euroskop, čtk

Česká republika na základě unijních přerozdělovacích kvót nepřijme už žádné migranty z Itálie a Řecka. Novinářům to po pondělním jednání kabinetu řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vláda systém kvót označila za dysfunkční a ke svému kroku se rozhodla i na základě zhoršené bezpečnostní situace, dodal. Ministerstvo vnitra bude připravovat obranu pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování závazku vyvolat Evropská komise.

Materiál projednala vláda v důvěrném režimu, ale přijaté usnesení odtajnila. „V systému kvót do září, kdy tento jednorázový mechanismus má skončit, Česká republika nebude dál aktivní,“ uvedl Chovanec na tiskové konferenci. Kabinet uložil ministerstvu, aby ukončil veškeré aktivity v této oblasti.

Setrvání Česka na odmítavém postoji k přijímání migrantů deklaroval Chovanec už v květnu poté, co Evropská komise některým zemím pohrozila řízením, které může skončit před unijním soudem. „Ministerstvo vnitra bylo určeno jako orgán, který má v této věci jednat a připravovat případný odpor proti vytýkacímu řízení, které lze ze strany Evropské komise očekávat,“ řekl dnes Chovanec.

Na konci celého řízení by mohly země dostat od unijního soudu pokutu. Chovanec dříve o její výši nechtěl spekulovat, experti ministerstva vnitra podle něj hovoří až o deseti milionech eur (asi 270 milionů Kč) základní pokuty a dalších desítkách tisíc za každý den následně nesplněné povinnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek