Král: Cílem společné obrany EU je efektivnější využití kapacit

06.06.2017
Euroskop, čtk

Smyslem posilování evropské obranné spolupráce je především větší efektivita při využívání zdrojů a kapacit jednotlivých členských zemí EU, řekl v pondělí ČTK pověřený státní tajemník pro EU Jan Král. V současné době unijní země v řadě oblastí postupují samostatně, místo toho, aby spolupracovaly. Některé návrhy v oblasti obranné spolupráce již jsou známé, měl by vzniknout například společný fond na podporu vojenského výzkumu. Další představí předseda komise Jean-Claude Juncker na bezpečnostní konferenci DESCOP, která se koná v pátek Praze.

„EU musí být schopna dosáhnout regionální strategické autonomie, tedy samostatně vést civilní a vojenské mise a operace ve svém sousedství,“ uvedl pro ČTK Král. „Smyslem posílené evropské obranné spolupráce je proto v tuto chvíli lepší koordinace a využívání zdrojů, které máme. Musíme efektivněji plánovat a efektivněji koordinovat výzkum a vývoj,“ dodal.

Podle informací od obeznámených zdrojů vnímá šéf Evropské komise Juncker páteční setkání v Praze jako „klíčový moment v oblasti obrany“. Juncker svou vizi společného zajištění bezpečnosti EU nastínil loni v září ve svém projevu o stavu Unie. Očekává se, že v České republice Juncker popíše záměry EK konkrétněji.

Český premiér Bohuslav Sobotka řekl loni v červenci po společném jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky, že myšlenka společné obrany získává v Evropě stále větší podporu. „Premiér upozorňoval už od samého začátku debat o budoucnosti EU, že je třeba posílit obrannou a bezpečnostní spolupráci mezi členskými státy. Obrana a bezpečnost je právě jednou z oblastí, kde můžeme ukázat sílu EU a výhody evropské integrace ve spojení s transatlantickou spoluprací,“ podotkl Král.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek