Juncker bude jednat s šéfy Senátu a Sněmovny o budoucnosti EU

08.06.2017
Euroskop, čtk

Vývoj jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie či budoucnost unijní spolupráce budou hlavními tématy dnešního jednání předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera s šéfy Senátu Milanem Štěchem a Sněmovny Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Juncker přijíždí do Prahy kvůli páteční konferenci o obraně a bezpečnosti, nad kterou převzal spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) záštitu. Před setkáním s představiteli Parlamentu přednese Juncker projev na téma Budoucnost Evropy v historické budově pražského Karolina.

Juncker by podle Štěcha mohl přijít s informacemi o současném postupu jednání kolem brexitu. „Předpokládám, že se budeme zabývat také problematikou migrace a hovořit o námětech, které předložil pan Juncker k možnému vývoji EU,“ řekl Štěch ČTK. Šéfovi Evropské komise chce předložit zprávu o toku finančních zdrojů ze západní do střední Evropy. „Včetně naší země a odtoků dividend. Ta situace je pro střední Evropu včetně České republiky velmi nepříznivá,“ vysvětlil.

Konference, jejímiž hlavními tématy jsou posilování bezpečnostní a obranné spolupráce, se koná v pátek na pražském Žofíně. Mezi hlavními řečníky budou vedle Junckera či Sobotky náměstkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová či šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Do Česka míří i řada ministrů obrany a zahraničí zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek