Sobotka: Společné nákupy EU by mohly pomoci českým zbrojařům

12.06.2017
Euroskop, čtk

Pokud se Evropská unie rozhodne v rámci posílené obranné spolupráce provádět společné nákupy, mohlo by to českým zbrojařům umožnit přístup na nové trhy. V rozhovoru s ČTK to v pátek řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který o prohloubení evropské obrany jednal i na páteční mezinárodní konferenci v Praze. Při výběrových řízeních pro dodávky zbraní by pro české firmy podle Sobotky mohlo být výhodná i spolupráce se zahraničními partnery.

„Pokud budou společné nákupy, tak je důležité, aby byla spravedlivá, transparentní pravidla. To znamená, aby naše firmy buď samy, nebo v nějaké kooperaci měly šanci se toho zúčastnit,“ řekl Sobotka. Zbrojařům věří, že v konkurenci uspějí. „Myslím si, že ustrašenost dopředu není na místě, protože máme velmi dobré firmy s kvalitní produkcí, ať už jde o munici, nebo ruční palné zbraně. Takže si myslím, že máme docela slušné šance,“ uvedl.

Čeští zbrojaři by se podle Sobotky také neměli bránit spolupráci se zahraničními kolegy. Jednotlivé země si podle něj hodně hlídají dodávky pro své armády, spolupráce by tak mohla českým firmám otevřít cestu na nové trhy.

Sobotka vidí jako příležitost i Evropský obranný fond (EDF), jehož vytvoření navrhl tento týden předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Fond by měl sloužit k částečnému financování společné evropské obrany. „Byl bych rád, kdyby část evropských peněz šla přímo na podporu konkrétních investic. Pokud se navýší investice do obrany, tak je to příležitostí pro naše firmy,“ řekl Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek