Sobotka: Kvóty nepřijmeme a svou pozici budeme v EU hájit

13.06.2017
Euroskop, čtk

Česká vláda trvá na tom, že se nebude účastnit přerozdělování migrantů podle kvót, na nichž se shodly státy EU, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka novinářům. Česko podle něj má připravené argumenty, aby svůj postoj obhájilo i v případě, že s ním Evropská komise zahájí řízení kvůli porušení unijní legislativy. V tuto chvíli podle něho Česku nehrozí žádná pokuta.

„Jsme pevně rozhodnuti jako vláda neúčastnit se přerozdělování, neúčastnit se systému povinných kvót,“ zopakoval dnes Sobotka postoj české vlády. „V případě, že s Českou republikou bude zahájeno jakékoli řízení, tak jsme připraveni hájit tuto naši pozici a dát na stůl argumenty, proč ta cesta povinných kvót je špatně,“ dodal Sobotka.

Rozdělování migrantů z Řecka a Itálie odmítá také Polsko, Maďarsko nebo Slovensko. Na systému relokací se unijní země přes odpor některých států shodly v roce 2015. Středoevropské státy však určený závazek nechtějí splnit. Evropská komise dnes rozhodne, zda kvůli tomu s Českem, Polskem a Maďarskem zahájí řízení pro porušení unijní legislativy.

Hrozí ČR pokuta?

Podle Sobotky je česká vláda připravena vést s Evropskou komisí dialog a svůj postoj zdůvodnit. „V rámci téhle debaty budeme uplatňovat naše stanoviska, naše názory, budeme hájit pozici České republiky. Nemyslím si, že by teď České republice hrozily nějaké pokuty,“ dodal.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker souhlasí s tím, aby Evropská komise zahájila řízení se státy, které relokační mechanismus nedodržují. Proces může dojít až k evropskému soudnímu dvoru a skončit pokutou. Podle expertních odhadů až čtvrt miliardy eur. Juncker minulý týden při své návštěvě v ČR uvedl, že přijímání migrantů je otázkou solidarity. Zároveň však vyloučil spojení této problematiky s příjmem peněz z fondů EU.

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k výtkám Komise

Kvóty jsou pobídka pro nelegální migraci

Český premiér je přesvědčen o tom, že systém kvót není řešením, které by migrační tlak zmírnilo. „Česká republika již v září 2015, kdy byla tato relokační rozhodnutí schválena, upozorňovala na mnohá úskalí spojená s jejich realizací. Vývoj v posledních dvou letech nám dal za pravdu, když ukázal, že povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků jsou nefunkční a působí spíše jako pobídka pro nelegální migraci do Evropy,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

Podle relokačního mechanismu si členské země EU měly rozdělit až 160.000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku. Program příliš úspěšný nebyl, přesunuto takto bylo ani ne 20.000 lidí. Česko ze své kvóty necelých 3000 osob přijalo 12 lidí. Své závazky však zatím nedokázala naplnit většina unijních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek