Českým firmám se nelíbí návrh Evropského obranného fondu

20.06.2017
Euroskop, čtk

Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu ČR se nelíbí plán na vytvoření Evropského obranného fondu, který zvažuje Evropská unie. České firmy se obávají toho, že k těm hlavním zakázkám se dostanou jen velké koncerny a na české firmy zbudou jen podřadné práce. ČTK to v pondělí po valné hromadě asociace v Brně řekl její prezident Jiří Hynek.

Vytvoření Evropského obranného fondu (EDF) navrhl tento měsíc předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Fond by měl sloužit k částečnému financování společné evropské obrany. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve uvedl, že pokud se EU rozhodne v rámci posílené obranné spolupráce provádět společné nákupy, mohlo by to českým zbrojařům umožnit přístup na nové trhy. Sobotka vnímá jako příležitost právě i EDF.

Čeští zbrojaři ale v evropském fondu pozitiva nevidí. „Máme hodně lidí, kteří jsou schopni dělat výzkum, vývoj, ne abychom jen ohýbali plechy,“ uvedl Hynek. Podle něj se většina zbrojařů obává toho, že by na české firmy ve velkých projektech zbyla jen méně podstatná část práce. V usnesení, které zbrojaři pošlou na Úřad vlády, v pondělí odmítli tu část Evropského obranného fondu, která se zabývá společným pořizováním armádního materiálu.

Hynek uvedl, že mezinárodní projekty vrtulníku NH 90 nebo bitevníku Eurofighter byly ekonomické propadáky, které „trvaly strašně dlouho“. Jen Eurofighter se od myšlenky k uskutečnění chystal prý 32 let. „Připomíná mi to utopický socialismus. Kdyby se dvě tři země daly dohromady, tak to ještě dává smysl,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek