ČSSD chce referendum do roku 2007

01.07.2005
Podle sociálních demokratů by se referendum o evropské ústavní smlouvě mělo v ČR uspořádat nejpozději v první polovině roku 2007.

Podle sociálních demokratů by se referendum o evropské ústavní smlouvě mělo v ČR uspořádat nejpozději v první polovině roku 2007. Shodlo se na tom předsednictvo ČSSD. Z původního plánu uspořádat referendum společně s parlamentními volbami v červnu 2006 již sociální demokraté ustoupili. Podle něj si tento nejzazší termín pro referendum dá ČSSD i do svého volebního programu. Socialisté původně chtěli uspořádat referendum příští rok současně s volbami. Poté, co euroústavu odmítli Francouzi a Nizozemci, a po nedávném summitu EU se však situace změnila. ODS už nechce o ústavě hlasovat vůbec, považuje ji za mrtvý dokument.

Premiér Jiří Paroubek po včerejším jednání předsednictva uvedl, že ČSSD by chtěla do Prahy na letošní podzim svolat summit lídrů evropských socialistických a sociálnědemokratických stran. Předseda Stanislav Gross připustil, že zájem o pořádání takového setkání v Londýně mají i britští labouristé, ČSSD se ale pokusí prosadit Prahu. Levicoví lídři by se na schůzce měli bavit také o rozpočtu EU, na němž se nedávný summit unie nedokázal dohodnout. Paroubek i Gross řekli, že by bylo dobré, aby se EU dokázala na finanční perspektivě domluvit ještě za britského předsednictví.

Zástupci ČSSD již o euroústavě jednali s reprezentanty KSČM, s občanskými demokraty se zatím nesešli. Paroubek uvedl, že v příštím týdnu nabídnou sociální demokraté ODS termín schůzky.

Sdílet tento příspěvek