Zaorálek chce před přijetím eura vyšší mzdy a funkční eurozónu

26.06.2017
Euroskop, čtk

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek vidí jako předpoklad pro přijetí eura růst českých mezd, zpevnění kurzu koruny a také dotvoření systému eurozóny. Řekl to dnes novinářům během konference k hodnocení ekonomických diplomatů. Splnění těchto předpokladů je pro šéfa české diplomacie důležitější než stanovení přesného termínu přijetí eura.

„Spíše než o stanovení termínu bych usiloval o splnění toho, co je výhodné pro nás. A výhodné pro nás je zvýšit mzdy a zpevnit kurz koruny vůči euru. A pak je tu problém architektury eurozóny, která potřebuje dotvořit,“ uvedl Zaorálek.

Nedostatkem eurozóny je podle českého ministra nejistota dodržování nastavených pravidel, která se projevuje ve chvíli, kdy se společná evropská měna dostane do problémů. Jednotliví členové eurozóny pak podle něj jednají podle svých národních zájmů. „Vím, že v minulosti to fungovalo tak, že nakonec všechna pravidla byla porušena právě proto, že když přišlo na lámání chleba, tak domácí politika zvítězila. Vidím, že tohle stále není vyřešeno,“ řekl ministr.

Zaorálek dodal, že ačkoliv Česká republika zatím euro nepřijala, do vytváření pravidel by chtěla mluvit. „Budu velice stát o to, abychom se i jako stát mimo eurozónu na tom mohli podílet,“ uvedl. Připomněl, že Česko není jedinou zemí EU, který společnou měnu nepoužívá. „Nemyslím, že by tento fakt měl z nás dělat zemi druhé kategorie. Mimo eurozónu je Dánsko, mimo eurozónu je Švédsko, to jsou vyspělé země,“ podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek