Praha na rozdíl od ČR do rozpočtu EU více dává než bere

01.07.2005

Hlavní město Praha zatím dává do rozpočtu Evropské unie více peněz, než z něho dostává. A taková situace se nelíbí opoziční ODS.

Hlavní město Praha zatím dává do rozpočtu Evropské unie více peněz, než z něho dostává. A taková situace se nelíbí opoziční ODS. Po vládě proto žádá, aby se při vyjednávání o rozpočtovém výhledu unie pro léta 2007 až 2013 zasadila o změnu tohoto stavu.

Pražská ekonomika se podle náměstka primátora Bürgermeistera letos podílí na státním odvodu do unijního rozpočtu o zhruba 7,5 miliardy korun. Z EU ale obdrží pouze 5 miliard. Nepříznivá situace Prahy je dána tím, že je podle statistik unie příliš bohatá a na peníze z některých strukturálních fondů nedosáhne. Zástupci města ovšem namítají, že statistiky nezahnují vnitřní dluh města, který vznikl ze socialismu.

Zástupci OSD rovněž považují více prostředků pro Prahu po státu. Státní dotace podle radního Radovan Šteinera nečiní ani deset procent nákladů na stavbu podzemní dráhy. Jinde v Evropě podle radního neklesá podíl států pod polovinu.

Sdílet tento příspěvek