Sobotka v Tokiu podpořil obchodní dohodu Japonska a EU

28.06.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý při setkání se svým japonským protějškem Šinzóem Abem v Tokiu podpořil rychlé uzavření dohody mezi Evropskou unií a Japonskem o strategickém partnerství a dohody o volném obchodu mezi oběma stranami. S Abem diskutoval také o rozšíření hospodářských vztahů Japonska a České republiky. Podle Sobotky se nyní dojednává mimo jiné memorandum mezi Japonskem a ČR v oblasti obranného průmyslu.

„Premiér Abe dnes podpořil uzavření tohoto memoranda a já si myslím, že tady v Japonsku by mohla být příležitost pro české firmy v oblasti obranného průmyslu z hlediska jejich dodávek do Japonska,“ řekl Sobotka.

Český premiér na tiskové konferenci po schůzce obou premiérů nastínil i další oblasti možné spolupráce obou zemí. „Domnívám se, že tady existuje perspektiva spolupráce v oblasti nových technologií, v oblasti vědy a výzkumu, letectví, energetiky, zdravotnictví nebo třeba v oblasti informačních technologií,“ uvedl.

Výhodnější podmínky pro investory by měly přinést připravované dohody mezi Evropskou unií a Japonskem. „Přijel jsem do Japonska v době, která je hrozně důležitá pro vztahy mezi Japonskem a Evropskou unií. Je snaha urychlit práce na dohodě o strategickém partnerství mezi Japonskem a EU, současně by se měla uzavřít dohoda o volném obchodu mezi Japonskem a EU. V tuto chvíli probíhají klíčová vyjednávání a já jsem dnes využil příležitosti, abych podpořil při jednání s premiérem Abem uzavření této dohody,“ konstatoval Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek