Čechům žijícím v Británii zatím nepřináší brexit žádné povinnosti

28.06.2017
Euroskop, čtk

Návrh pravidel pobytu občanů EU v Británii, který v pondělí zveřejnila britská vláda, zatím nepřináší žádné povinnosti pro české občany, řekla dnes novinářům britská velvyslankyně v ČR Jan Thompsonová. Zdůraznila také, že britská vláda usiluje o to, aby občané EU žijící v Británii měli dost času na vyřízení všech potřebných dokumentů, až to bude třeba. Londýn pro budoucí registraci občanů ze zemí EU trvale žijících v Británii připravuje registrační systém.

„Čeští občané teď nemusí dělat vůbec nic, nemusí zatím žádat o žádné dokumenty. Pracujeme na systému, který bude sloužit k podávání žádostí a registraci,“ uvedla dnes Thompsonová. „Až opustíme EU, lidé budou potřebovat jiný status a jiné dokumenty, budou se muset obrátit na naše úřady,“ doplnila.

Podle velvyslankyně nehrozí, že by lidé z jiných zemí EU museli příslušná povolení řešit rychle a ve zmatku. „Chceme, aby to bylo jednoduché a bezbolestné, nechceme způsobovat zbytečný stres. Chceme, aby se vše zvládlo v klidu,“ uvedla. Vláda podle ní počítá s tím, že lidem poskytne dostatečně dlouhé přechodné období, během nějž budou moct vyřídit vše potřebné. Mohlo by trvat přibližně dva roky.

Na území Británie žije podle ambasády přibližně 50.000 Čechů, česká vláda odhaduje jejich počet až na 100.000. V poslední době londýnská ambasáda zaznamenala také zvýšení počtu žádostí o občanství ČR. Tento trend souvisí podle české diplomacie s odchodem Británie z EU. Česká vláda proto na návrh ministerstva zahraničí schválila zřízení generálního konzulátu v Manchesteru, který by měl s žádostmi pomoct.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek