Sněmovna schválila dohodu mezi EU a Afghánistánem

29.06.2017
Euroskop, čtk

Posílení spolupráce mezi Evropskou unií a Afghánistánem, mír v této zemi a její zapojení do světové ekonomiky patří mezi cíle dohody, kterou dnes schválila Sněmovna. Smlouva se týká také migrace. Unie a Afghánistán by měly bránit nelegálním migračním tokům z jejich území na území druhé strany.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zdůraznil, že nejde o smlouvu o vracení imigrantů. „Tahle dohoda je jakými rámcem a úvodem k tomu, aby readmisní dohoda byla uzavřena. V této chvíli je to maximum možného,“ uvedl. Nynější dohoda by podle něho měla pomoci stabilizovat Afghánistán, což by přispělo k tomu, aby tamní lidé neodcházeli do Evropy.

Dohoda předpokládá rovněž dialog o prosazování lidských práv a rovnosti žen a mužů a o občanské společnosti. Pojednává také o boji proti terorismu, mezinárodnímu zločinu a drogám a o nešíření zbraní. Spolupráce se má týkat rovněž boje proti organizované trestné činnosti, praní peněz a proti korupci. K dalším cílům patří rozvoj obchodu a investic.

Aby dohoda platila, musí ji schválit všechny členské státy EU a Evropský parlament. V Česku musí dát souhlas k ratifikaci ještě Senát. Senátoři budou smlouvu projednávat ve druhé polovině července. Ratifikační proces završí podpis prezidenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek