ČR bude 16 dopravních projektů financovat z evropských peněz

10.07.2017
Euroskop, čtk

Modernizace železniční tratě z Prahy do Lysé nad Labem, zlepšení splavnosti vltavské vodní cesty či síť dobíjecích stanic pro elektromobily jsou projekty, na které ČR získá prostředky z evropského programu Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF). Výbor CEF nyní pro ČR definitivně potvrdil celkem sedm miliard korun na 16 dopravních projektů. ČTK o tom informoval mluvčí českého zastoupení při EU Michal Bucháček.

V případě vltavské vodní cesty jde o vůbec první vodní projekt v Česku, který byl k financování z evropského rozpočtu v rámci CEF doporučen. Česku se tak podaří vyčerpat celou částku alokovanou v rámci CEF, která v případě ČR dosahuje téměř 30 miliard Kč. Projekty budou realizovány do konce roku 2023.

Co to je Nástroj pro propojení Evropy ?


Nástroj pro propojení Evropy umožní čerpat prostředky EU nejen do dopravní infrastruktury. Je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě k podpoře projektů společného zájmu v odvětvích dopravních, telekomunikačních a energetických infrastruktur. Současně by měl podporovat možné synergie mezi těmito odvětvími. Tento nástroj byl zřízen pro financování v období 2014-2020 a pro odvětví dopravy je pro všechny členské státy alokováno 24 miliard eur.

Přidělení peněz, které mají posílit českou dopravní infrastrukturu, předcházela podle mluvčího intenzivní jednání české strany s Evropskou komisí. Komise seznam schválených projektů představila koncem června a konečné schválení padlo na výboru CEF ve čtvrtek.

Nástroj pro propojení Evropy je zaměřen na poskytování finanční pomoci EU na transevropské sítě a k podpoře projektů společného zájmu v odvětvích dopravní, telekomunikační a energetické infrastruktury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek