Sněmovna v úvodním kole podpořila dohodu EU s Kanadou

12.07.2017
Euroskop, čtk

Sněmovna v úterý v úvodním kole podpořila hospodářskou a obchodní dohodu CETA mezi EU a Kanadou. Dohoda by měla mimo jiné odstraněním cel a průmyslových poplatků pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Evropský parlament ji schválil v polovině února, Senát ji schválil v dubnu. Sněmovna by mohla hlasovat o souhlasu s ratifikací na své zářijové schůzi.

CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Vláda uvádí, že konečná podoba dohody odráží české priority v nejvyšší možné míře. Po uplynutí přechodných období se budou průmyslové položky vyvážet bezcelně, u zemědělských a potravinářských komodit odstraní Kanada až 94 procent cel. Otevře se také trh s veřejnými zakázkami, a to nejen státními, ale i těmi, které zadávají teritoria a města.

Dohoda má začít provizorně fungovat 21. září. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v sobotu oznámil, že se na tomto datu dohodl s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Sněmovna v úterý také schválila související dohodu o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou. Tato dohoda upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek