ČR odpověděla na výtky EU ohledně nepřijímání migrantů

13.07.2017
Euroskop, čtk

Česká republika prostřednictvím vládního zmocněnce pro zastupování Česka před Soudním dvorem Evropské unie zaslala Evropské komisi své vyjádření ve sporu o nepřijímání migrantů. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková. Výtky ohledně neplnění kvót Česká republika odmítá. ČR měla čas na odpověď do dnešního dne.

Podle Novákové komise ČR vytýká, že neinformuje v pravidelných intervalech o počtech žadatelů, které by mohla přijmout z Řecka a Itálie. S tím ČR nesouhlasí. „Výtky ohledně neplnění kvót jednoznačně odmítáme. Navíc na území Itálie a Řecka není v současné chvíli nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokaci, proto je jakákoliv nabídka ze strany ČR bezpředmětná,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Česká republika byla podle něj na své území připravena přemístit 50 uprchlíků, a to 30 z Řecka a 20 z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách ČR přijala z Řecka 12 lidí. „Itálie v případě první nabídky nedodala potřebné doklady, na druhou nabídku vůbec nereagovala,“ podotkla Nováková.

Systém povinných kvót podle ministerstva nefunguje

Ministerstvo vnitra dále uvedlo, že Itálie a Řecko neposkytují dostatečnou součinnost pro úspěšné přemístění uprchlíků. Za nejvíce problematický označilo systém registrace osob a jejich identifikace. „Česká republika je konzistentně přesvědčena o nefunkčnosti celého systému povinných kvót,“ podotkla Nováková. Relokační program má podle ní od počátku nedostatky a migranty se nedaří umísťovat a integrovat ani dalším členským státům EU.

Uvedla, že relokace neposkytují dostatečné bezpečnostní záruky a jsou mimořádně nákladné a administrativně náročné. „Navíc se relokace nesetkávají s ochotou samotných migrantů systém využít nebo je jimi naopak zneužíván k usnadnění cesty do preferovaného státu,“ dodala. Poukázala na to, že se dosud podařilo ze stanovených kvót umístit celkem jen 15 procent uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek