Evropská komise vyzvala ČR k lepší ochraně laboratorních zvířat

13.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise vyzvala Českou republiku a Slovinsko k plné implementaci směrnice o ochraně zvířat využívaných pro vědecké účely. Česká republika dosud nepřevedla do národního práva odpovídajícím způsobem například zásadu nahrazení živých zvířat při laboratorních pokusech, pokud je to možné, informovala dnes Evropská komise.

Druhým principem, k jehož dodržování se má Česká republika náležitě zavázat v příslušném zákoně, je zlepšení podmínek chovu či používání zvířat, vyplývá z pravidelného přehledu prohřešků zemí EU vůči unijní legislativě.

V některých ohledech zaostává za standardy stanovených směrnic také slovinský zákon. Podle komise to může narušit řádné fungování unijního vnitřního trhu.

Z těchto důvodů Evropská komise vyzvala obě země, aby uvedly své zákony do souladu s unijními pravidly o ochraně laboratorních zvířat. Na reakci mají dva měsíce.

Příslušná směrnice z roku 2010 měla být převedena do národního práva do 10. listopadu roku 2012. Jejím cílem je zajištění vysoké kvality života zvířat chovaných pro vědecké účely a zároveň zajištění řádného fungování vnitřního trhu EU. Unijní předpisy rovněž mají snížit počet zvířat používaných při pokusech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek