Sobotka: Prioritou vlády je zůstat aktivní v EU až do konce mandátu

18.07.2017
Euroskop, čtk

Za důležitou prioritu pro zbývající měsíce mandátu končící vlády považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) aktivní dialog s Evropskou unií. V dnešním rozhovoru s ČTK řekl, že je třeba, aby byl hlas České republiky slyšet, protože se připravuje řada koncepčních materiálů, včetně nového čerpání evropských fondů.

Sobotka odmítl názory, že v postoji k řešení migrace či směrnici ke zbraním se česká vláda v posledních měsících vzdálila EU. „Neposouváme se, pouze jsme nezměnili názor. Možná někdo čekal, že v průběhu debaty o kvótách změníme názor, ale my jsme ho nezměnili. To znamená, že pozice Česka je stále stejná,“ uvedl.

Česko je podle něj aktivní například pokud jde o pomoc zemím, kde vidí příčiny migrace, nebo v organizaci ochrany hranic EU. „Chceme se věnovat posílené spolupráci v oblasti evropské obrany. Chceme být aktivním členem EU, ale členem, který je schopen jasně formulovat své názory, své zájmy, a který se nebude bát jít do střetu v okamžiku, kdy zjistí, že jeho názory se liší od hlavního proudu, který je v EU,“ uvedl.

Strany, které navrhují, že by ČR měla vystoupit z EU nebo NATO, jsou podle něj spíše minoritní. Zmínil přitom KSČM. „Má takové divné postoje, teď když jsme rozhodovali o vyslání našich jednotek do Pobaltí, tak komunisté vystupovali v Parlamentu tak jako by byli součástí ruské politické scény, nikoli české,“ uvedl s tím, že takové postoje jsou okrajové a žádná seriózní politická strana nenavrhuje vystoupení z evropských či aliančních struktur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek