ČR dostala varování kvůli absenci přenositelnosti mobilních čísel

08.07.2005
Česká republika obdržela od Evropské komise varovné dopisy upozorňující na nedodržování povinností vyplývající z jednotné telekomunikační legislativy Unie.

Česká republika včera obdržela od Evropské komise varovné dopisy upozorňující na nedodržování povinností vyplývající z jednotné telekomunikační legislativy Unie. Češi zatím nebyli schopni zajistit přenositelnost mobilních čísel mezi jednotlivými mobilními operátory, ani zajistit pro koncové zákazníky úplné seznamy telefonních čísel.

Tyto dva požadavky vyplývají z evropských směrnic, které Česká republika měla implementovat do svého vstupu do Unie loni v květnu. Podle Evropské komise měla být převoditelnost telefonních čísel zajištěna nejpozději šest měsíců poté, co regulátor (Český telekomunikační úřad) specifikuje podmínky takového kroku. Mělo by se tak stát na konci června, fakticky bude ale možnost převodu v ČR zajištěna až napřesrok.

Podle mluvčí Ministerstva informatiky Kláry Volné, která doposud z Bruselu nedostala žádné oficiální vyjádření, však „k žádnému zpoždění nedochází“. Druhým bodem kritiky, kde kromě nás nesplňují požadavky například i Slováci, je nedostupnost úplných telefonních seznamů, ve kterých by byla uvedena kromě pevných linek, i všechna mobilní telefonní čísla.

Česká republika není v telekomunikační legislativě zdaleka jediným zpozdilcem. Včera dostalo varovné dopisy ještě dalších deset členských zemí. Na varovný dopis je nezbytné ve lhůtě dvou měsíců odpovědět. Pokud tak členská země neučiní nebo její odpověď není uspokojující, členský stát dostane od Komise odůvodněné stanovisko jako poslední krok před stížností u Evropského soudního dvoru.

Sdílet tento příspěvek