Senát: Vláda by měla stanovit jasný plán pro zavedení eura

20.07.2017
Euroskop, čtk

Vláda by měla podle Senátu stanovit jasný plán pro zavedení eura v Česku, protože členství v eurozóně bude hlavní dělící linií mezi členskými státy EU. Horní komora se na tom dnes shodla při posuzování plánů Evropské komise na budoucí vývoj Unie. Současně se ale senátoři vyslovili proti vytváření vícerychlostní EU. Podle nich by to mělo být až krajní řešení.

Česko zatím termín pro vstup do eurozóny stanoven nemá. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o tom bude muset rozhodnout příští kabinet. „Pokud se rozhodneme, že nezamíříme do eurozóny po těch příštích volbách, tak se může stát, že ta rychlá integrace eurozóny nás odsune na okraj Evropské unie, do těch pomalejších pruhů vícerychlostní Evropy,“ prohlásil v květnu Sobotka.

Senátoři se shodli na doporučení svého výboru pro záležitosti EU, podle něhož by „diferencovaná integrace vedoucí k užší spolupráci jen některých členských států měla být až krajním krokem při neúspěchu poctivě vedené snahy vyjednat řešení přijatelné pro všechny členské státy“.

Horní komora také doporučila, aby EU svá rozhodnutí o strategickém směřování přijímala na základě konsensu členských států. Měla by se zaměřit na konkrétní realistické cíle, které budou mít širokou podporu členských států. Měla by mít také na expertní bázi připraveny postupy pro řešení dalších možných krizových situací, jako je například odchod dalšího členského státu z EU nebo z eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek