V ČR budou moci vznikat evropské politické strany

02.08.2017
Euroskop, čtk

Evropské politické strany a nadace budou moci vznikat i v Česku. Evropské strany se ale nebudou moci účastnit voleb. Uvádí to vládní návrh zákona, který v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad.

Zákon vychází z evropské směrnice z roku 2014, jejímž cílem bylo usnadnit činnost evropských politických stran a nadací. Řeší zejména součinnost s unijním úřadem, u něhož se evropské strany a nadace musí registrovat. Evropským politickým stranám a nadacím je přiznána evropská právní subjektivita, která jim zajišťuje právní způsobilost a uznání ve všech členských státech EU.

Evropský právní status však strany a jejich přidružené nadace neopravňuje k tomu, aby nominovaly kandidáty do českých či evropských voleb. Udělení takového oprávnění zůstává v pravomoci členských států. Podle vládních údajů působí na evropské úrovni 18 politických stran, ke kterým je přidružen stejný počet nadací. Nejčastěji jsou v Belgii, Francii, Dánsku a Itálii.

Parlament o pravidlech pro evropské strany rozhodoval letos podruhé, původní vládní návrh nepřijal. Důvodem byla pasáž, která měla umožnit přeměnu českých politických stran na evropské. To odmítli senátoři. Podle nich by se přeměna uskutečnit nemohla, protože by česká strana nesplnila podmínky, k nimž patří třeba členství lidí z různých zemí EU ve straně. Nyní přijatá předloha už kritizovanou pasáž neobsahuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek