Praha se utká o Evropský orgán pro bankovnictví s 8 městy

02.08.2017
Euroskop, čtk

Nová sídla Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), která se dosud nacházejí v Londýně, nabízí Evropské komisi 23 měst, přičemž některá mají zájem o obě instituce. Komise dostala od členských států Evropské unie celkem 27 nabídek. Praha chce poskytnout útočiště bankovní agentuře.

Komise bude nyní všechny nabídky posuzovat podle kritérií, která určil její předseda Jean-Claude Juncker společně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Bude například hodnotit, zda vybrané místo je schopné zajistit nepřetržitou činnost agentur, dostupnost pro všechny členské státy, ale i existence odpovídajícího vzdělávacího systému a sociálního zabezpečení a zdravotnické péče pro rodiny zaměstnanců agentur.

Výsledky posouzení budou zveřejněny 30. září. V říjnu se pak budou posudky zabývat zástupci členských států na půdě Rady EU a o konečném rozhodnutí budou hlasovat v listopadu. Agentury by se měly z britské metropole přesunout po odchodu Británie ze společenství, tedy po takzvaném brexitu v březnu 2019.

Mezi kandidáty na sídelní město EMA jsou mimo jiné Bratislava, Bonn, Kodaň nebo Stockholm. O agenturu bankovního dohledu se zajímá osm měst: kromě Prahy to jsou Frankfurt, Paříž, Lucemburk, Brusel, Dublin, Vídeň a Varšava. Poslední čtyři města nabízejí, že budou hostit obě unijní instituce, které kvůli brexitu Londýn opustí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek