Moravskoslezský kraj dostane od EIB první úvěr v historii

11.07.2005
Díky první půjčce od EIB v historii kraje se například dostaví a zmodernizuje mošnovské letiště a opraví silniční komunikace.

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek podepíše s Evropskou investiční bankou (EIB) dohodu o poskytnutí půjčky na financování projektů a modernizaci infrastruktury v kraji. Bude se jednat o vůbec první úvěr, který si karj ve své historii vezme. Jeho rámec bude do výše 1,1 miliardy korun.

Smlouvu s EIB uzavírá jako druhý kraj v republice, a to po Pardubickém kraji. „Peníze z EIB budou znamenat, že velmi rychle budeme realizovat opravy. Úvěr je velmi výhodný a neohrozí v žádném případě stabilitu kraje, protože je to čerpáno na programy, které budou následně zaplaceny evropskými fondy,“ zdůraznil hejtman kraje Evžen Tošenosvský.

Úvěrové zdroje bude kraj během pěti let čerpat maximálně v deseti tranších, kde minimální výše jedné tranše je sto milionů korun. Splácet je bude po jednotlivých tranších od čtyř do 25 let. Výše úroku je v současné době 1,65 procenta, což je úroková sazba, kterou by podle hejtmana komerční banka těžko mohla nabídnout. První tranši chce kraj čerpat v září.

Kraj počítá s tím, že díky půjčce od EIB například dostaví a zmodernizuje mošnovské letiště a opraví silnice. Všechny projekty prověřili experti z EIB, takže kraj by se podle hejtmana neměl dostat do sporu, že nepostupoval podle pravidel Evropské komise.

Sdílet tento příspěvek