Kvůli evropské směrnici o hluku hrozí ČR soud

11.07.2005
Evropská komise poslala České republice poslední písemné varování za to, že neaplikuje unijní směrnici o hluku.

Evropská komise poslala dnes České republice poslední písemné varování za to, že nepřevedla do svého práva a tudíž neaplikuje unijní směrnici o hluku z roku 2002. Mělo to být hotovo do 18. června 2004, připomněla EK a pohrozila, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k Evropskému soudnímu dvoru.

Hlukovou směrnici nepřevedlo také dalších deset členských zemí, a to Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Británie, Belgie a Rakousko. V českém případě je zpoždění způsobeno tím, že příslušný zákon o hluku v únoru vetoval prezident Václav Klaus. Zákon podle něj „nebojuje proti hluku, ale má ambice zařadit hluk mezi společností řízené jevy“.

Směrnice zavádí společný postup, jak se bránit přílišnému hluku, snižovat ho a vyhýbat se mu. Členské státy mají na jejím základě vypracovávat v citlivých místech hlukové mapy a poskytovat veřejnosti informace při aktivitách zvyšujících hlučnost prostředí. Na projekty spojené s jejím zaváděním mohou země jako ČR žádat evropské dotace.

Sdílet tento příspěvek