ČR chystá zákony pro případ zavedení směrnice EU o zbraních

11.08.2017
Euroskop, čtk

Pokud by Česko muselo přijmout směrnici EU o zbraních, tak se to nestihne do září 2018, kdy vyprší lhůta pro zavedení normy do českého právního řádu. Zavedení směrnice si vyžádá změny nebo vytvoření nových zákonů, které by mohly platit nejdříve v polovině roku 2019. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra a nyní ji poslalo do meziresortního připomínkového řízení.

Vláda by o analýze mohla jednat v září. Více než 150 stránkový dokument se zabývá tím, co se bude muset udělat, kdyby Česko muselo přijmout směrnici, proti které podalo žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Počítá s tím, že bude muset vzniknout nový zákon o zbraních nebo o munici a doprovodný zákon, který zavede změny v dalších existujících normách. Experti vnitra by chtěli vytvořit také zcela nový zákon o nakládání se zbraněmi pro branně bezpečnostní účely. Zákon by měl zamezit vzniku různých domobran, sousedských hlídek nebo milic, na které dosavadní zákony příliš nedopadají.

Zavedení směrnice by mělo hlavně administrativní dopady

Podle Mileny Bačkovské z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra dokument vznikl pro případ, že by česká žaloba nebyla úspěšná. Experti pak případně chtějí směrnici do práva zavést tak, aby měla co nejmenší dopady na majitele zbrojních průkazů. Podle odborníků to umožňují mezery ve směrnici, jelikož jí lze vykládat různými způsoby.

„Vůbec nepočítáme s tím, že bychom měli někomu brát zbraně,“ řekla ČTK Bačkovská. Případné zavedení směrnice by na majitele zbrojních průkazů mělo mít hlavně administrativní dopady, například se bude muset zkrátit doba platnosti zbrojních průkazů z deseti na pět let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek