Sobotka, Středula a Chmelař projednají sbližování mezd v EU

15.08.2017
Euroskop, čtk

O růstu platů ve veřejném sektoru spolu dnes budou jednat předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Diskutovat chtějí i o možných cestách ke sbližování výdělků v jednotlivých zemích Evropské unie. Schůzky se zúčastní také státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.

Odbory požadují zvýšení platů ve veřejné sféře ještě letos. Původně chtěly pro hasiče, učitele, policisty, pracovníky v kultuře a sociálních službách navíc deset procent, a to od září. Na červnovém jednání s vládou a lídry vládních stran se dohodl listopadový termín. Lékaři a sestry by měli pak mít víc peněz od ledna.

Zatím není jasné, kdy, o kolik a komu by se příjem mohl zvýšit. Ministerstvo práce propočítávalo několik variant. Většinou šlo přidání mezi osmi a 13 procenty pro vybrané profese od listopadu a ledna. Pro učitele odboráři nyní žádají 15 procent navíc od listopadu. Jednání vlády s předáky by se má konat 21. srpna.

Předseda vlády a šéf odborové konfederace chtějí diskutovat i o prosazování mzdové konvergence v EU. Podle odborů se výdělky v Česku zvedají příliš pomalu a čeští zaměstnanci by své rakouské či německé kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by na sbližování výdělků měly dbát i zahraniční firmy a ve svých pobočkách na Východě by měly lidem přidávat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek