ČR má smluvně zajištěnu třetinu peněz z evropských fondů

16.08.2017
Euroskop, čtk

Česká republika měla ke konci července smluvně zajištěno 33,6 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 199,2 miliardy korun z celkově přidělených 593,1 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za evropské dotace zodpovědné, to dnes zveřejnilo na svých stránkách. Do konce roku chce mít MMR smluvně zajištěno minimálně 40 procent evropských peněz.

„Jsou to peníze, které ještě příjemce nemusí fyzicky mít. Ale už má v ruce doklad, že je dostane,“ řekla ČTK náměstkyně MMR Olga Letáčková. V červenci přibylo do smluvně zajištěných peněz 6,5 miliardy korun, v letošním roce ze všech měsíců nejméně. Nejúspěšnější byl březen s částkou 34,3 miliardy korun. Letos od začátku roku Česko vyčerpalo 112,6 miliardy korun, což je více než za celý rok 2016.

Z jednotlivých operačních programů je na tom nejlépe program Zaměstnanost, který má smluvně zajištěno 65 procent z přidělených 56 miliard korun. Naopak nejhůře čerpá operační program Praha – pól růstu s vyčerpanými 14,5 procenta. Program má podpořit například výzkum, technologický rozvoj a inovace nebo boj proti chudobě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek