Zaorálek chce víc Čechů v mezinárodních organizacích

18.08.2017
Euroskop, čtk

Více českých občanů v mezinárodních organizacích si slibuje ministerstvo zahraničí od strategie, kterou příští týden předloží na jednání vlády šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česko je podle ministerstva v mezinárodních organizacích, jejichž je členem, dlouhodobě nedostatečně zastoupeno. Cílem strategie je poskytnout zájemcům o místa kvalitnější odbornou přípravu a lépe ji koordinovat.

Úřad v návrhu strategie poukazuje na to, že podíl českých občanů mezi zaměstnanci jednotlivých organizací neodpovídá podílu České republiky na jejich rozpočtu.

Strategie se zaměřuje na 21 organizací, které jsou prioritní z hlediska zájmů české zahraniční politiky a do nichž zároveň ČR posílá ročně alespoň čtyři miliony korun. V seznamu jsou OSN, NATO, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Světová zdravotnická organizace (WHO) či Evropská investiční banka (EIB).

V plánu je například zřízení platformy pro shromažďování nabídek pracovních pozic, přednášky a semináře s lidmi, kteří prošli některou z organizací, nebo přípravné kurzy k rozvíjení prezentace a rétoriky.

Slabinou českého zastoupení v mezinárodních organizacích je podle materiálu ministerstva fakt, že jen v minimu případů se Češi dostanou na vyšší manažerské pozice. Jednou z cest, jak tento stav změnit, je podporovat zájem o stáže a juniorské pozice, z nichž je následně možné postoupit na kariérním žebříčku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek