Sobotka bude jednat s Macronem o mzdách, obraně i Libyi

21.08.2017
Euroskop, čtk

Diskuse o budoucnosti Evropské unie a o hospodářském a sociálních sbližování jejích členů čekají ve středu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v Salcburku. Sejde se s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, rakouským kancléřem Christianem Kernem a slovenským premiérem Robertem Ficem. S Macronem bude Sobotka jednat o mzdovém dumpingu nebo obranné a bezpečnostní spolupráci.

Kern chce v tzv. slavkovském formátu, tentokrát rozšířeném o Francii, řešit mimo jiné sociální a mzdový dumping. Sobotku na summitu čekají i samostatná jednání s Kernem a Macronem. S novým francouzským prezidentem budou mluvit o strategickém partnerství obou zemí, obranné a bezpečnostní spolupráci i situaci ve Středomoří a Libyi, uvedl Úřad vlády.

Sobotka také Macronovi představí plánované akce v rámci oslav 100 let vzniku Československa, které se uskuteční v příštím roce.

Mezi tématy by se mohl objevit i český tendr na provozovatele mýtného systému. Jeho podmínky v pátek kritizoval francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague. Zadávací podmínky soutěže za zhruba 29 miliard korun podle něj poškozují francouzské firmy a naopak nahrávají dosavadnímu správci, rakouské společnosti Kapsch. Ministerstvo dopravy pracuje na oficiální odpovědi, výtky odmítne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek