Sobotka: Pozorovatelská role ČR v eurozóně je dobrý nápad

23.08.2017
Euroskop, čtk

Zavedení pozorovatelského statusu Česka v rámci debat ministrů financí eurozóny je možností, jak by se Česko i jako stát bez jednotné evropské měny mohlo účastnit debat o budoucím směřování eurozóny. ČTK to v úterý sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). S možným pozorovatelským statusem počítá schválená vládní rámcová pozice k prohlubování hospodářské a měnové unie. Finální rozhodnutí o podání žádosti nicméně zatím vláda neučinila, dodal předseda vlády.

Sobotka ČTK řekl, že pozorovatelská role by mohla být užitečným nástrojem, který by kromě jiného mohl sloužit ke zvýšení důvěry mezi členskými a nečlenskými státy eurozóny a posílit soudržnost celé Evropské unie. „Je to myslím dobrý nápad, který by ČR měla v zájmu svého přiblížení jádru EU dále rozvíjet,“ dodal Sobotka.

O záměru usilovat o to, aby se mohl český ministr financí zúčastňovat zasedání svých kolegů ze zemí jednotné měny, informoval v pondělí Respekt. Účelem kroku má podle týdeníku být to, aby český ministr byl přítomen u debat, kde padají klíčová rozhodnutí pro eurozónu, přestože země není jejím členem. Český zájem o roli pozorovatele potvrdil agentuře Reuters ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Analytik David Marek ze společnosti Deloitte ČTK sdělil, že rozhodnutím požádat o účast na jednání euroskupiny nemůže Česká republika nic pokazit. „Vždy je lepší mít více informací a podle toho reagovat. Zároveň jde o určitý symbolický krok. ČR tímto rozhodnutím nevstupuje do eurozóny, nechává si však otevřené dveře rozhodnout se někdy v budoucnosti,“ uvedl Marek. Rozhodnutí považuje za diplomaticko-taktický krok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek