Sobotka: Je třeba zvýšit zastoupení Čechů v institucích EU

29.08.2017
Euroskop, čtk

Česko má v zahraničí lepší pověst než před čtyřmi roky. Při hodnocení činnosti ministerstva zahraničí to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za nedostatek označil to, že se stále nedaří zvyšovat české zastoupení v institucích Evropské unie.

„Já pevně věřím, že po těch čtyřech letech má Česká republika v zahraničí lepší pověst, než tomu bývalo v minulosti. Je to dáno stabilitou vlády. A pevně věřím, že jsme věrohodným, seriózním partnerem pro naše spojence a přátele, ať už jde o Evropskou unii nebo Severoatlantickou alianci,“ řekl Sobotka. EU a NATO označil za klíčové kotvy české zahraniční politiky.

Premiér rovněž ocenil to, že je Česko dobře hodnoceno v rozvojové a humanitární pomoci. Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ocenil za schválení koncepce české zahraniční politiky a prosazení zákona o zahraniční službě.

Za nedostatek naopak Sobotka označil to, že se nepodařilo zvýšit zastoupení Čechů v evropských institucích. „Jedna z věcí, na kterou se bude muset soustředit příští vláda, je dále podporovat naše schopné a ambiciózní uchazeče, abychom se v těch strukturách Evropské unie, v jednotlivých komisariátech v rámci Evropské komise, posunuli na vedoucí pozice,“ řekl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek