Češi o prázdninách volali v EU třikrát víc než loni

05.09.2017
Euroskop, čtk

Češi o prázdninách volali ze zemí EU třikrát více než loni. Objem stahovaných dat se pak v červenci a srpnu zvýšil meziročně desetkrát. Naopak roamingový provoz od cizinců z EU se v Česku zvýšil jen o 75 procent. Vyplývá to ze statistiky společnosti T-Mobile. Od poloviny června musí operátoři v EU v rámci roamingu zákazníkům účtovat stejné ceny, jako při volání z tuzemska.

Češi, stejně jako v minulých letech, využívali v létě roamingové mobilní služby nejčastěji na Slovensku, v Německu a v Rakousku. „Lze předpokládat, že se tak z nemalé části dělo při průjezdu těmito zeměmi do turistických destinací v jižní a jihovýchodní Evropě,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Na dalších místech pomyslného žebříčku spotřeby mobilních služeb v roamingu se umístily Chorvatsko, Polsko, Itálie, Francie, Řecko, Maďarsko a Španělsko.

Při cestách do Česka zvýšili návštěvníci ze západní Evropy většinou čerpání svých mobilních služeb mírněji než cenově citlivější obyvatelé zemí bývalého východního bloku. Datová spotřeba se v průměru zvýšila pětkrát.

Mezi návštěvníky ČR, kteří zaznamenali po zavedení nové regulace největší nárůst spotřeby dat, patřili v létě hosté z Rumunska, Itálie, Nizozemska, Slovenska a Polska. U hlasových služeb jsou na prvních místech jednoznačně Rumunsko a Bulharsko, jejichž občané v tuzemsku volali pětkrát respektive třikrát více než vloni.

Během prázdnin se do sítě T-Mobile v meziročním srovnání přihlásilo přibližně o 20 procent více zahraničních mobilních čísel. Prvních pět míst v početnosti zaujali občané Německa, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Rakouska. V porovnání s červnem nejvíce v létě přibylo Nizozemců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek