Sobotka ocenil, že Juncker podpořil soudržnost EU

13.09.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kladně hodnotí zprávu o stavu Evropské unie, kterou dnes v Evropském parlamentu přednesl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Sobotka uvítal, že Juncker podpořil soudržnost východní a západní části EU. Oceňuje také, že předseda Komise odsoudil dvojí kvalitu potravin v různých členských zemích, kterou Česko dlouhodobě kritizuje.

„Jsem rád, že Juncker ve své zprávě o stavu Unie podpořil soudržnost východních a západních členských států a také konvergenci uvnitř EU,“ napsal Sobotka na twitteru. Juncker v projevu ve Štrasburku řekl, že Evropa musí dýchat na obě plíce, na tu východní i západní. Všichni občané EU mají podle něj mít rovné možnosti.

Juncker rovněž uvedl, že dvojí kvalita potravin v EU je nepřípustná. Češi musí mít podle něj v čokoládě stejně kakaa, Slováci stejné množství ryb v rybích prstech jako kdokoli jiný v unii. „Výsledek úsilí Česka a Slovenska a dobrý signál: Juncker v projevu o stavu Unie jasně odmítl dvojí kvalitu potravin a diskriminaci spotřebitelů,“ reagoval na slova předsedy komise Sobotka.

Sobotka vítá podporu průmyslu i obrany EU

Český premiér v komentáři k projevu uvítal, že Juncker se zaměřil na ekonomický výhled EU. „Silná obchodní politika, otázka investic, podpora evropského průmyslu, dobudování vnitřního trhu včetně otázek digitální ekonomiky – to jsou témata klíčová pro budoucí prosperitu EU a jejích členských států,“ zdůraznil Sobotka v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Předseda vlády souhlasí rovněž s důrazem, jaký Juncker klade na potřebu posílit obranu a bezpečnost EU. Sobotka s Junckerem se k vizi obranné spolupráce společně vyjádřili letos v červnu, kdy Praha hostila konferenci o obraně a bezpečnosti. „Jsme nadále připraveni se aktivně účastnit všech iniciativ včetně spolupráce v obranném průmyslu či stálé strukturované spolupráce,“ uvedl dnes Sobotka. Česko podle něj bude dál aktivně vstupovat do diskuse o společné evropské obraně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek