Chmelař: Juncker vnímá riziko dělení EU na dva celky

14.09.2017
Euroskop, čtk

Snahu podpořit obraz sjednocené Evropy viděli ve středečním projevu předsedy Evropské komise státní tajemník pro EU Aleš Chmelař i jeho předchůdce Tomáš Prouza. Chmelař na dotaz ČTK uvedl, že Jean-Claude Juncker zjevně vnímá riziko rozdělování Evropské unie na dva celky. Podle Prouzy Juncker v letošní zprávě o stavu EU formuloval svůj politický odkaz, kterým má být jednotná Evropa.

„Letošní projev Jeana-Claudea Junckera je pozitivní zprávou pro jednotu Evropy. Juncker jasně ukázal, že si uvědomuje, že EU může ztroskotat na rozdělování východ-západ,“ hodnotil Chmelař poselství šéfa Evropské komise. Prouza v komentáři pro Český rozhlas připomněl, že pro lucemburského politika je místo předsedy Komise pravděpodobně poslední výraznou politickou funkcí. „To, co chce za sebou zanechat, je Evropa sjednocená, ne rozdělená,“ podotkl.

Ne zcela v souladu s českou představou jsou podle Chmelaře návrhy na změny institucionálního uspořádání EU. Juncker mluvil například o sloučení funkce předsedy Evropské rady a předsedy Evropské komise. „To je oblast, kde ČR není nakloněná nějakým radikálním změnám,“ poznamenal Chmelař.

Pro ČR je důležitý obchod a kybernetická bezpečnost

Juncker v projevu načrtl svou vizi budoucnosti Evropské unie. Přiblížil také plány EK do konce mandátu. Pro Českou republiku jsou podle Prouzy zajímavé zejména ambice v uzavírání obchodních dohod a také snaha posílit kybernetickou bezpečnost. „Nabízí ČR dvě velké šance: jednodušší export CZ zboží a šanci stát se hlavními experty EU pro kybernetickou bezpečnost,“ uvedl na twitteru.

Důležitost těchto témat vyzdvihl také Chmelař. „Líbí se nám aktivita Komise v posílení evropského obchodního programu, jako nejprůmyslovější země EU podporujeme iniciativy k posílení konkurenceschopnosti,“ řekl. „Za důležité považujeme také posilování kybernetické bezpečnosti, to je velký úkol pro budoucnost EU,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek