Čeští politici ocenili výhru Angely Merkelové v německých volbách

25.09.2017
Euroskop, čtk

Čeští politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ocenili, že německé volby vyhrála konzervativní CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a to, že se na třetí místo za sociální demokraty (SPD) dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Podle Sobotky dosáhla dosavadní kancléřka Merkelová ve volbách jasného vítězství. „Věřím, že brzy sestaví stabilní vládu. Bude to důležité pro Evropu i česko-německé vztahy,“ uvedl premiér na twitteru. „Pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si na špičku nosu. Dnes štvou proti uprchlíkům a EU, zítra budou terčem Češi a Poláci,“ dodal.

Pro ministra zahraničí a volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka je čtvrté volební vítězství Merkelové v řadě důkazem, že v Německu vládne spokojenost. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ocenil, že volby v Německu vyhrály proevropské strany. Je ale zklamán tím, že se na třetí místo dostala AfD.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vnímá výsledky optimisticky. „Stabilita a prosperita dostaly zelenou. Teď držím Angele palce k sestavení stabilní vlády,“ komentoval odhady na twitteru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek