Sobotka dostal od vlády mandát pro digitální summit EU

25.09.2017
Euroskop, čtk

Česko se chce aktivně zapojit do jednání o nových evropských předpisech v oblasti digitálního trhu a bezpečnosti digitálního prostoru. Vyplývá to z mandátu, který na „digitální“ summit Evropské unie dnes pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) schválila vláda. Úřad vlády o tom informoval v tiskové zprávě. Summit se uskuteční v Tallinnu tento čtvrtek a pátek.

Páteční část neformálního summitu se bude věnovat roli státu v utváření bezpečného digitálního prostoru. Pozornost bude věnována například tzv. kyberbalíčku, který v projevu o stavu Unie představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Balíček by měl obsahovat nové legislativní návrhy a koncepční dokumenty a přispět k obranyschopnosti Unie i jejích členů, uvedl Úřad vlády.

„ČR se v rámci EU v zajišťování kybernetické bezpečnosti umisťuje na předních příčkách. Toho dosáhla díky kvalitní legislativě, rozvíjejícím se národním kapacitám a zapojování soukromého sektoru i dalších aktérů. Česká vláda se proto do vyjednávání o ‚kyberbalíčku‘ aktivně zapojí,“ stojí v tiskové zprávě.

Summit zahájí v Tallinnu čtvrteční večeře, na které se zástupci členských států budou věnovat budoucnosti EU a brexitu. Pátek pak bude patřit digitálnímu summitu, jehož hlavními tématy budou bezpečnost internetu, elektronizace služeb, které svým občanům nabízí stát, rozvoj digitální ekonomiky a toku dat a podpora digitální společnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek