Vláda následovníkům doporučila zůstat v jádru Evropské unie

25.09.2017
Euroskop, čtk

Příští vláda by měla vyjednat Česku lepší pozici v jádru Evropské unie, posilovat bezpečnost a zvyšovat výdaje na obranu, pracovat na ochraně půdy před suchem či rozvíjet koncept Průmyslu 4.0 a vysokorychlostní železnice. Vyplývá to ze zprávy o plnění programového prohlášení, ve které vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytyčuje doporučení pro své následovníky.

Pozici v EU by příští kabinet měl podle zprávy zlepšit aktivním vystupováním při jednání o brexitu. „Hlavním zájmem ČR je zůstat v jádru Evropské unie. Proto potřebuje ČR především posilovat svůj vliv v evropských strukturách, udržet evropskou jednotu včetně jednotného trhu, eliminovat negativní dopady změn ve fungování a rozpočtu EU na českou ekonomiku a zaměstnanost. Vláda také nesmí odkládat veřejnou diskusi o zavedení eura v ČR,“ uvádí materiál.

Zpráva také zdůrazňuje efektivní využívání evropských fondů, doporučuje podrobné vyhodnocování stavu jednotlivých programů a jejich limitů. „Případně rozhodovat o přesunech prostředků mezi programy tak, aby byl efektivně využit co největší podíl z více než 648 miliard korun, které má ČR k dispozici,“ uvádí zpráva. Zmiňuje i potřebu vyjednávat o budoucí podobě fondů, kterou ovlivní podmínky brexitu.

Materiál také obsahuje žebříček nejdůležitějších splněných programových priorit Sobotkovy vlády. Řadí mezi ně stabilizaci státního rozpočtu, snížení nezaměstnanosti, růst minimální mzdy, valorizaci penzí a zvyšování platů ve veřejném sektoru, zlepšení kvality a dostupnosti zdravotnictví, změny ve financování školství, zlepšení života rodin s dětmi, bezpečnosti, boj s korupcí a zrychlení čerpání Evropských fondů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek