„Jamajská koalice“ by mohla být dobrá pro střední Evropu

26.09.2017
Euroskop, čtk

Pokud v Německu vznikne koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a Zelených, tzv. jamajská koalice, mohla by to být v evropské politice dobrá zpráva pro státy střední Evropy. FDP a bavorská CSU totiž budou odmítat federalizační tendence Evropské unie, s nimiž nesouhlasí i státy jako Česko a Slovensko. Na setkání s novináři to dnes řekli analytici Ústavu mezinárodních vztahů.

„Neumím si představit, že by FDP a CSU přistoupily na nějakou federalizaci Evropy nebo na vzájemné ručení za dluhy z minulosti,“ řekl analytik Vladimír Handl. Podle něj si zejména bavorská strana něco takového nemůže dovolit, protože její představitelé ve svých vystoupeních dlouhodobě podobný přístup odmítají.

Bavorsko příští rok na podzim čekají zemské volby, v nichž bude CSU obhajovat absolutní většinu. V parlamentních volbách letos ale získala jen 44 procent hlasů, na její úkor získala hlasy protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

„Díky odporu CSU a FDP k federalizaci EU by mohla být evropská politika nové koalice příznivá pro země střední Evropy,“ uvedl analytik Jakub Eberle. Připomněl také, že kancléřka Angela Merkelová dlouhodobě stojí o zachování co největší soudržnosti unie, a proto se snaží i o vstřícný postoj vůči středoevropským zemím. Podotkl však, že bude záležet i na politicích v Česku a dalších zemích, nakolik budou schopní mluvit o svých prioritách a hledat společná řešení.

Jednání o koalici budou komplikovaná

Oba experti zároveň upozornili, že jednání o koalici budou složitá. Mezi sporné body bude patřit například ukončení výroby aut se spalovacími motory, což požadují Zelení a zcela odmítá CSU. Spory mohou panovat i v otázce migrace, kdy Zelení zcela odmítají deportace neúspěšných žadatelů o azyl, což naopak prosazují CDU i CSU.

Analytici si ale přesto myslí, že se strany na takzvané „jamajské koalici“ dohodnou. „Obecně mají strany v Německu větší pocit zodpovědnosti,“ řekl Eberle. Handl dodal, že pokud by neúspěch jednání padl na FDP a Zelené, kteří v letošních volbách dopadli nad očekávání dobře, voliči by je v případných předčasných volbách potrestali.

Sjednocující idea může být transformace ekonomiky

Při jednáních mohou podle expertů sehrát významnou roli představitelé CDU a Zelených z Hesenska a z Bádenska-Württemberska, kde tyto strany vládnou na zemské úrovni v koalici. Komplikací ale mohou být postoje některých levicověji zaměřených poslanců za Zelené z Berlína či Brém. Jedna z těchto zvolených kandidátek už oznámila, že by „jamajskou koalici“ nepodpořila.

Spojovacím prvkem všech tří stran by se mohla stát transformace německé ekonomiky. „Příběh koalice by mohlo být nastavení nové rovnováhy mezi ekonomikou a ekologií. Transformace hospodářství tak, aby bylo stále výkonné, ale šetrnější k životnímu prostředí,“ míní Eberle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek