Jurečka: Zaměříme se s výrobci na změnu složení rumové tresti

27.09.2017
Euroskop, čtk

Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se měli zaměřit na jejich nahrazení bezpečnějšími při zachování tradičního aroma i chuti. Novinářům to po svém úterním jednání v Evropské komisi řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že o věci hodlá jeho úřad s výrobci diskutovat. Jurečka upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.

Studie EFSA v rumové tresti identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk. Studie vznikla na základě žádosti evropské asociace výrobců ochucovadel a posuzování se zdaleka netýkalo jen české rumové tresti.

Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také v Rakousku, Německu, Rumunsku i jinde.

„Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími,“ poznamenal v úterý Jurečka.

Podle Evropské komise se o věci nyní dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna, kdy desetiletá lhůta vyprší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek