Komunisté zkritizovali evropskou politiku

14.07.2005
Odmítavý přístup k evropské zahraniční a obranné politice je podle místopředsedy KSČM Exnera jedním z hlavních důvodů, proč komunisté odmítají evropskou ústavu.

Komunistická strana Čech a Moravy odmítá podle místopředsedy Václava Exnera koncepci evropské zahraniční a bezpečnostní politiky. Navrhovaná ústava i praxe prakticky vylučují z rozhodování Evropský parlament, umožňují vměšování do vnitřních problémů členských zemí a prolamují zákaz použití síly ve vztazích mezi zeměmi.

Ústava by podle Exnera nastolila „nadvládu ekonomického neoliberalismu“ a neumožňovala by změnu společenského řádu. „Fakticky tak má být znemožněna svobodná demokratická volba občanů jít jinou než kapitalistickou cestou,“ uvádí se v materiálech KSČM, které dnes poskytl novinářům.

Komunisté rovněž požadují ukončení účasti evropských států ve „výběrových“ vojensko-politických uskupeních, především v NATO. Evropskou obrannou agenturu by komunisté chtěli transformovat na Evropskou agenturu pro odzbrojení a kontrolu zbrojení. Do její agendy by podle jejich představ měla patřit kontrola dohod o snižování ozbrojených sil nebo posilování důvěry mezi státy.

Odmítavý přístup k evropské zahraniční a obranné politice je podle Exnera jedním z hlavních důvodů, proč komunisté odmítají evropskou ústavu, kterou už v referendu odmítly Francie a Nizozemsko a podle posledních výzkumů veřejného mínění jsou proti ní čtyři pětiny Čechů. Jsou také přesvědčeni, že její text z rozhodování o zahraniční a bezpečnostní politice evropské pětadvacítky prakticky vyřazuje Evropský parlament.

Sdílet tento příspěvek