Češi jsou 2. nejlepší ve splácení závazků v EU, hned po Němcích

10.10.2017
Euroskop, čtk

Češi jsou ve splácení svých závazků druzí nejlepší v Evropské unii hned po Německu. Za posledních deset let si tak ČR v žebříčku výrazně polepšila. V roce 2007 splácely tuzemské domácnosti hůř než Estonci, Dánové, Nizozemci, Lucemburčané a Rakušané. S odkazem na statistiky Eurostatu to v pondělí ČTK sdělilo sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

„České domácnosti mají ve srovnání s ostatními zeměmi EU relativně malé potíže se splácením svých závazků. Zatímco v Česku dluží po splatnosti něco málo přes čtyři procenta domácností, v sousedním Slovensku je to takřka osm procent a v Rakousku sedm procent domácností,“ uvedl předseda sdružení Luděk Čermák.

Jednotlivé země v žebříčku nelze podle něj srovnávat mechanicky, nutné je porovnávat ekonomicky a kulturně podobné země. Při takovém srovnání se ukazuje zásadní vliv odpovědného prověření platební schopnosti klientů a dostupnosti informací o jejich platební historii, dodal.

Firmy v ČR mají více dat o platební morálce klienta

„V Česku máme více registrů, kde mohou odpovědné firmy posoudit úvěrovou historii i celkovou úvěrovou angažovanost klienta,“ upozornil Čermák. Díky registrům Solus mají k údajům přístup i telekomunikační společnosti a jiná odvětví, která významně zlepšují celkový obraz o platební morálce klienta.

Například na Slovensku mohou firmy ověřovat pouze data z oblasti úvěrů, a společnosti tak nevidí, zda například klient dlouhodobě nedluží poskytovateli telekomunikačních služeb, vysvětlil Čermák.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek