Čeští podnikatelé budou mít v EU i nadále lobbistické zastoupení

10.10.2017
Euroskop, čtk

Česká podnikatelská reprezentace při EU (CEBRE), platforma vzniklá již před 15 lety, bude lobbovat za české podnikatele v Bruselu i v dalších třech letech. Dodatek ke smlouvě dnes v Brně na strojírenském veletrhu podepsali zřizovatelé. Těmi jsou kromě ministerstva průmyslu i agentura CzechTrade, Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. K nejbližším úkolům patří lobbing ve prospěch českých podnikatelů při projednávání silničního balíčku.

V něm se řeší budoucí uspořádání vnitřního trhu při vysílání pracovníků do zahraničí. Národní směrnice ve Francii a Německu totiž v současnosti výrazně ztěžují mezinárodní kamionovou dopravu kvůli požadavkům na minimální mzdu a další záležitosti, jež zvyšují náklady českých dopravců.

„CEBRE je velmi dobrý projekt, který je pro naši zemi od vstupu do EU klíčový. Nesmíme nechat politické amatéry zpochybňovat členství v tomto klubu zemí a zároveň bychom se měli snažit o co nejrychlejší zavedení eura. Vždyť už jím velká část podnikatelů platí,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Zmínil, že CEBRE stojí před důležitým úkolem lobbovat při projednávání nejen silničního balíčku, ale i dalších předpisů.

Platforma zprostředkovává informace z Bruselu

CEBRE nejenom lobbuje za zájmy českých podnikatelů, ale zároveň jim zprostředkovává čerstvé informace přímo z Bruselu. „Oficiální i neoficiální, legislativní i jiné. Museli jsme si pozici dlouho budovat. Naší pomoc oceňují především malé a střední firmy,“ uvedla viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Havlíček uvedl, že po roce 2020 se očekává, že pokud bude zájem ze strany podnikatelských svazů a CEBRE bude dále fungovat podle jejich potřeb, bude se smlouva o fungování obnovovat každé dva roky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek