ČR se zapojí do přípravy posílené evropské spolupráce v obraně

11.10.2017
Euroskop, čtk

Česká republika se zapojí do přípravy posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO), schválila dnes vláda. Ministři také dali mandát premiérovi Bohuslavu Sobotkovi pro nejbližší summit Evropské unie, který se uskuteční v závěru příštího týdne v Bruselu. Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař novinářům řekl, že PESCO, které má pomoci vytvářet konkrétní projekty v rámci společné obrany, odstartuje formálně v prosinci.

Summit EU se bude konat příští čtvrtek a pátek. Lídři EU budou diskutovat o migraci, digitální Evropě, bezpečnosti a obraně a vnějších vztazích, uvedl Úřad vlády. Sobotka se ještě před zasedáním sejde s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a ostatními šéfy vlád visegrádské čtyřky, tedy premiéry Slovenska, Polska a Maďarska.

Posílená spolupráce v obraně začne v prosinci

Vláda dnes schválila zapojení do PESCO. „My jsme oznámili náš zájem účastnit se této iniciativy, formálně bude aktivována na Evropské radě v prosinci, v té době bude již ČR připravena,“ uvedl během jednání vlády Chmelař. Popsal ho jako nástroj, který státům umožní vytvářet velice konkrétní projekty v obranné politice, určené například k ochraně hranic nebo k řešení konfliktů mírovými silami.

„Je to určitý rámec, který dává prostor propojit vojenské a finanční kapacity, abychom mohli jako Evropa postupovat jednotně,“ uvedl Chmelař. Zapojení ČR do projektu na twitteru kvitoval ministr obrany Martin Stropnický. „Od počátku podporujeme posílení společných obranných schopností EU a NATO. Evropská obrana musí být účinná a důvěryhodná,“ napsal.

Dalšími tématy summitu bude migrace a digitalizace

Evropská rada by příští týden měla také zhodnotit dosavadní pokrok, pokud jde o zastavení nelegální migrace do EU. Chmelař v této oblasti neočekává kontroverze. „Protože se budeme zabývat vnějšími aspekty, například spoluprací se severoafrickými státy, spoluprací se třetími zeměmi s důrazem na návratovou politiku,“ vysvětlil.

Další oblastí bude téma digitalizace, v jehož rámci hlavy států a předsedové vlád navážou na tematický summit, který hostilo koncem září Estonsko. Na okraj zasedání se bude mluvit i o odchodu Velké Británie z unie. Podle Chmelaře sice jednání o brexitu pokračují, vzhledem k tempu a zájmu ze strany Británie však lze další rozhodnutí očekávat nejdříve v prosinci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek