Ceny bytů a domů rostly v ČR nejrychleji ze zemí EU

11.10.2017
Euroskop, čtk

Ceny domů a bytů v Česku rostly ve druhém čtvrtletí podobně jako na začátku roku nejvíce ze zemí Evropské unie. Meziročně se zvýšily o 13,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Více než desetiprocentním tempem ceny vzrostly také v Irsku a Litvě, naopak v Itálii o 0,2 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,4 procenta.

V prvním čtvrtletí vzrostly ceny nemovitostí v Česku o 12,9 procenta. „Růst cen tak nabírá na dynamice. Citelný růst je výsledkem dlouhodobě extrémně uvolněné politiky České národní banky, zejména v podobě jejího letos ukončeného intervenčního režimu. Dalším důvodem je nepružná nabídka nemovitostí,“ sdělil ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Nepružná nabídka nemovitostí je podle Kovandy výsledkem těžkopádného územního plánování na řadě míst České republiky, kde je stavební řízení dlouhé a byrokratizované. „V době obecné ekonomické prosperity, kterou Česko právě prochází, se tak silná poptávka střetává se znatelně omezenou nabídkou. Důsledkem toho je nutně růst cen. Zdražuje přitom jak vlastnické, tak nájemní bydlení,“ doplnil Kovanda.

Svižný růst cen nemovitostí v Česku podle něj bude pokračovat i v dalších čtvrtletích. „V příštím roce jej však mírně přibrzdí postupný růst úrokových sazeb hypoték, daný zpřísňováním měnové politiky ČNB a nakonec i Evropské centrální banky,“ dodal Kovanda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek